השבוע התפרסם כי מספר הגולשים האיראנים באפליקציית המסרים המיידיים בסלולארי “טלגרם” חצה את קו ה-40 מיליון. עפ”י דיווח נוסף, כ-40% מהמשתמשים ב”טלגרם” בעולם הם איראנים.
אם העשור הקודם נפתח במהפכת הבלוגים באיראן והעשור הנוכחי נפתח במהפכת הפייסבוק באיראן, אין ספק שהדבר הכי חם כיום בעולם הרשתות החברתיות האיראני הוא הטלגרם, האפליקציה שכבשה את הגולשים האיראנים בזכות שילוב של יכולות מתקדמות שהיא מקנה למשתמשים, מהירות ויכולות אבטחה.
ומה שמדהים יותר מאשר הזינוק החד בשימוש באפליקציה באיראן הוא שבפעם הראשונה מודות גם הרשויות באיראן כי אין שום דרך לבלום את התופעה. אם בעבר עוד ניסו השלטונות לבלום, לחסום ולהילחם בשימוש הגובר ברשתות החברתיות, טלגרם הציבה בפני השלטונות באיראן אתגר שנראה כרגע כבלתי מנוצח.
הועדה האחראית על סינון אתרים ורשתות חברתיות באיראן כבר קיימה מספר דיונים בנוגע לשימוש הנרחב בטלגרם והחליטה שלא לחסום אותה אלא להסתפק בהסרה (תוך שיתוף פעולה עם החברה עצמה) של ערוצים וקבוצות המשמשים להעברת “תכנים בלתי-מוסריים” (כלומר, בעיקר פורנוגרפיה). אחד מחברי הועדה הודה כי אם תחסם האפליקציה, עשרות מיליוני הגולשים פשוט יעברו לאפליקציה חלופית, כפי שקרה בשנה שעברה כאשר בעיות בשימוש ב-Viber (ייתכן על רקע ניסיונות מצד השלטונות לחסום אותה) הביאו למעבר חד ומיידי לטלגרם.
החדשות הטובות – אזרחי איראן הוכיחו (ולא בפעם הראשונה) את מגבלות כוחם של השלטונות. כשם שמאבק המשטר בצלחות הלוויין הסתיים בכישלון מוחלט, כך גם הובסו השלטונות במאמציהם לבלום את חדירת הרשתות החברתיות.
החדשות הפחות טובות – אם הבלוגים ובמידה מסוימת גם הפייסבוק יצרו תשתית לשיח אזרחי פורה ולעיתים ביקורתי, הרי שבעידן אפליקציות המסרים המיידיים, יש הרבה פחות שיח.
מערכת הבחירות האחרונה באיראן הוכיחה אומנם, כי גם טלגרם יכולה לשמש להעברת מסרים חתרניים, בוטים וביקורתיים במערכת שבה רוב אמצעי התקשורת נשלטים על-ידי הממסד. רמת השיח ועומק השיח שאפליקציות, כדוגמת טלגרם, מאפשרות מוגבלים, עם זאת, הרבה יותר.
Your Responses